Tárhely, Webtárhely

Ingyen tárhely vagy saját webtárhely?

Ingyen tárhely egy ingyenes szolgáltatónál

Ha a rövid és lényegretörő magyarázatát nézzük, akkor ez egy ingyenes honlap egyik erre specializálódott szolgáltatónál, ahol reklámozni lehet valakinek a tevékenységét.Meg kell írni hozzá a szöveget, a szomszéd szociológus egyetemista, aki már hallott valamit a grafikai programokról elkészít egy honlap designt, és máris kész a honlap. (bocsánat a sarkításért, sajnos az ingyenes honlapok többsége ezen alapelvek alapján készül)

Természetesen vannak olyan honlapok is ingyenes tárhelyen elhelyezve, amelyek szépen és megtervezetten el vannak készítve, és kellemes látványt nyújtanak. Sajnos, ez a ritkább verzió. Ezeknél csak azt nem értem, hogy ha a honlap tulajdonosa elkölt egy (kisebb vagy nagyobb) összeget arra, hogy elkészíttessen egy honlapot, akkor miért nem szánja rá azt a néhány ezer forintot, hogy legyen egy saját domain neve és egy saját webtárhelye?

Az ingyenes tárhelyekkel kapcsolatban ugyanis az a kérdés merül fel: Ha valakinek van egy pl. valaki.valami.hu aldomainen egy ingyenes tárhelyszolgáltatónál regisztrált honlapja, akkor az már az illető saját honlapja? Nevezhetjük ezt saját honlapnak? Ha valaki ilyen módon reklámozza magát, akkor az inkább saját magát reklámozza, vagy inkább az ingyenes szolgáltatót, aki neki a tárhelyet adta? (ugyanis az ingyenességér cserébe természetesen általában valamilyen fajta reklámot elvárnak ezek a szolgáltatók)

Szerintem ez még nem egy saját honlap.
Személyes meggyőződésem, hogy egy ilyen honlap inkább rontja az illető arculatát, és egy üzleti célú honlap esetén nem megfelelő választás.

Annál is inkább, mivel az ingyenes honlap tárhely szolgáltatója általában semmilyen felelősséget nem vállal az általa üzemeltetett szolgáltatás használatáért, működéséért és esetleges üzemszüneteiért. Tehát bármelyik pillanatban előfordulhat, hogy az általa saját honlapjának gondolt weboldal egyszer csak az egyik percről a másikra megszűnik létezni. Ez magánemberek számára talán lehet egy elfogadható kockázat, azonban egy cég vagy vállalkozás számára semmiképpen nem.

Saját webtárhely, saját domain név használatával

Ezzel ellentétben egy vásárolt webtárhely, amelyet saját domain nevünkkel használunk, azon kizárólag a saját tevékenységünket, termékünket, szolgáltatásunkat reklámozzuk. Igen, ennek van egy költsége: a szükségeletektől függően néhány ezrer Ft-tól 20-30.000 Ft-ig. De itt már az a lényeg, hogy amíg fizeti ennek a költségeit, addig gyakorlatilag saját magáénak tudhatja a domain nevet. A domain névhez tartozó webtárhelyet pedig tetszőleges szolgáltatóhoz mozgathatja.

Üzleti célú (kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységet végző) cégek és vállalkozások esetén arculati szempontok figyelembe vételével gyakorlatilag szükségszerűnek tekinthető, hogy legyen egy iylen módon értelmezett saját honlapja.

Az Internet és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, elektronikus levelezés, elektronikus ügyintézés, online vásárlás, online üzletkötés már most is a jelen gazdasági életének a része, és minden előrejelzés és jövőkutatás azt erősíti meg, hogy ez a folyamat egyre inkább erősödni fog.
Ez akkor is meg fog történni, ha az Ön honlapja nem része az online üzleti világnak! De tudunk segíteni benne, hogy az legyen!

Vélemény, hozzászólás?